We zitten te veel. De dag start zittend aan je ontbijt, zittend in de auto naar je zittende kantoorbaan. Vervolgens weer zittend naar huis, zittend bij je avondeten en zittend voor de tv je avond doorbrengen.

“HO!” hoor ik je denken. Je sport ook nog één keer in de week. ? O ja? Zittend op de toestellen van het fitnesscentrum enkele oefeningen uitvoeren. En misschien ga je ook wel zittend in je auto naar het fitnesscentrum? Nou ja zeg….Heel veel zitten dus.  Dat is zogezegd de zitnorm. Al dat zitten gaat gepaard met een verkeerde houding. Met bolle rug en uitgezakt op je stoel. Met zitten is niks mis, met teveel zitten wel. Het veroorzaakt overbelasting aan spieren en gewrichten door teveel spanning. Hierdoor ontstaan RSI (Repetitive Strain Injury)klachten aan nek, schouders, ellebogen, polsen, rug en heup. Onderbreek het zitten en let op je houding om dit te voorkomen.

Voorkomen van RSI-klachten bij teveel zitten

We voorkomen RSI klachten door het zitten vaker te onderbreken en het letten van een goede lichaamshouding. Wij adviseren de volgende normen om meer te bewegen als je veel zit. De gezondheidsnorm, fitnorm en de spiernorm.

We leggen je uit wat deze inhouden:

De Gezondheidsnorm:

Voldoende bewegen is dé manier om RSI klachten te voorkomen. Meer bewegen zorgt voor doorbloeding van de spieren. De meest toegankelijke is wandelen. Ook als je al last hebt van RSI is wandelen de beste beweegmethode. Je ontlast dan namelijk je handen, nek en schouders. Dagelijkse tussentijdse wandelingen tijdens bijvoorbeeld lunch, koffiepauze en na het eten zijn een goede dagelijkse aanvulling. Zwaai goed met je armen tijdens het wandelen zodat je ook je armen en vingers doorbloed.

De Fitnorm:

De fitnorm is vooral cardiotraining welke dé manier om je belastbaarheid te trainen.
De fitnorm zorgt voor; het toenemen van spieruithoudingsvermogen, minder snelle verzuren van de spieren door toename energiefabriekjes in de cel (mitochondriën) en verbetering van bloedcirculatie die er voor zorgt dat voedingsstoffen worden aangevoerd en meer afvalstoffen worden afgevoerd.

De Spiernorm:

De spiernorm betekent dat je regelmatig spierversterkende oefeningen uitvoert. Zwakke spieren zorgen ervoor dat je rug en lichaamshouding gemakkelijk in een in elkaar gezakte bolle houding staat. Dat klemt de pezen, slijmbeurzen, zenuwen en bloedvaten van de arm af. Het herstel wordt hierdoor belemmert met als gevolg pijn in arm, tenniselleboog, peesontsteking en spierzwakte.

Door de spierversterkende oefeningen worden de pezen sterker, leren je spieren efficiënter met energie omgaan en verbetert je stofwisseling.met zijn allen zitten

Van platte dikke billen naar stevige ronde billen

Wie zit verbruikt veel minder energie dan wie beweegt. Laat dat duidelijk zijn. Veel zitten heeft dus ook een risico op vorming van overgewicht. Een bijkomstigheid is dat je je bilspieren lui maakt en niet traint. Luie bilspieren zijn slap en niet stevig. Getrainde bilspieren zijn rond en stevig. Dat is goed voor je heupgewricht, je houding en je rug maar vooral ook erg mooi.

Tips om minder te zitten

De negatieve effecten van zitten gelden ook voor mensen die naast het vele zitten vaak sporten. De Nederlandse overheid adviseert mensen dagelijks dertig minuten matig intensief te bewegen voor een goede gezondheid. Er zijn heel simpele manieren om zitgedrag op het werk te lijf te gaan, bijvoorbeeld door om het halfuur even op te staan en de benen in actie te krijgen. Daarnaast is het belangrijk om niet langer dan twee uur aaneengesloten te zitten en op zo veel mogelijk momenten te proberen te bewegen, bijvoorbeeld door:

  • de trap te nemen in plaats van de lift;
  • te lunchwandelen;
  • staand te telefoneren en vergaderen;
  • vaker kleine hoeveelheden drinken te halen;
  • gebruik te maken van dynamisch kantoormeubilair.

Train in minder zitten bij First Class Fitness Delft

Het vele zitten is een kwestie van gewoonte. Om deze gewoonte te doorbreken gaan de trainers van First Class Fitness jouw leren hoe je in het dagelijkse leven meer kunt gaan bewegen. Dat zorgt voor voorkoming van RSI klachten en bevordering van een sterk lijf met mooie ronde billen. Trainen bij First Class Fitness Delft is investering in leefstijl, ook buiten de trainingen om. Dat is wel zo fijn.

Wil jij ook getraind worden in minder zitten? Meld je dan aan voor een gratis intake en wij nemen contact met je op voor een afspraak. 

Comments are closed.