“Vegan smaakt naar een oud matras”, is een opvallende uitspraak van vleeseter en stylist Maik de Boer. In Het Parool stond recent een interview met hem en hij was heel duidelijk. Vegan is niet aan hem besteed. Heeft hij gelijk? Smaakt vegan als een oud matras of is het een persoonlijke aversie tegen de steeds meer in het nieuws komende veganistische leefstijl? Wat vind jij?

Vegan als leefstijl

Veganistisch eten en leven is buiten het niet eten van vlees een hele leefstijl. Als je vegan bent gebruik en eet je absoluut geen dierlijke producten. Dus ook geen zuivel, eieren en geen leren producten. Dat gaat best wel ver en is dus een aanpassing van heel veel factoren met een bepaalde missie. Veganisme is een levenswijze – voor zover mogelijk en praktisch haalbaar – wordt afgezien van alle vormen van exploitatie, en wreedheid naar, dieren voor eten, kleding of andere doeleinden.

Minder vlees is zo gek nog niet

We zijn al steeds meer gewend om minder vlees te eten. Sommigen van ons zijn vegetarisch en dat is veel minder streng dan veganisme. Je bent vegetariër als je geen vlees, gevogelte en vis eet. Je bent een flexitariër als je geregeld vegetarisch eet en af en toe vlees, gevogelte en/of vis. Minder dierlijk en meer plantaardig eten is goed voor het dierenwelzijn, onze gezondheid en beter voor het milieu. 

De mens als alleseter

Van oorsprong heeft de mens zich ontwikkeld als alleseter, ook wel omnivoor genoemd. Dat zie je aan de stand van onze tanden en bouw van ons maag en darmkanaal. Je kunt je dus afvragen wat het met je gezondheid en je spijsvertering doet als je helemaal geen vlees en/of dierlijke producten eet. De basis van gezondheid is voldoende variatie, niet teveel en niet te geraffineerd eten. Bovendien moeten we zorgen dat we voldoende volwaardige eiwitten en vitamines en mineralen binnenkrijgen. Krijgt de huidige alleseter dit in alle hoeveelheden wél binnen?. Dat vraag ik mij af. Bewust bezig zijn met wat je eet, heeft tot nu toe de meeste mensen veel gebracht. Als je gaat opletten of je voldoende varieert en voedingsstoffen binnenkrijgt, hoort daar natuurlijk ook bij.

Niet goed of fout

We kunnen concluderen dat veganisme niet perse 100% goed of fout is. Als je er achter staat en je zorgt voor volwaardige invulling van je voedingspatroon is het prima. Over smaak valt altijd te twisten en dat is persoonlijk. Wat wel goed is natuurlijk is je te wetenschappelijk te verdiepen in gezonde voeding. Dat is voor alle stijlen in voeding het allerbelangrijkste. Wist jij dat de coaches van First Class Fitness allemaal een voedingsopleiding hebben gehad en daarom jou goed kunnen adviseren wat gezonde voeding is? Hierbij wordt rekening gehouden met jouw voorkeuren. Kan één van onze voedingscoaches jou helpen met een voedingsadvies?  
Comments are closed.