[vc_row enable_grid_lines=""][vc_column][vc_column_text]Water is de basis voor leven. Dat is een wetenschap, maar water kan ook giftig zijn. Namelijk als je er in een korte tijd teveel van drinkt. Dat geldt niet alleen voor water maar voor alles wat je eet en drinkt. Teveel van één product is namelijk gif, wat het ook is.

Water al levensader

We hebben water nodig om in leven te blijven. We kunnen langer zonder voedsel dan zonder water. Zonder voedsel blijven we nog weken in leven maar stop je met drinken dat kan het na een paar dagen al gevaarlijk worden.
Ons lichaam bestaat uit 60% water en tijdens de stofwisseling en zweten verliezen we veel water. Daarom is voldoende drinken noodzakelijk. Echter brengt teveel drinken ook gevaar met zich mee.

Wanneer water gif wordt

Als je teveel water drinkt in een korte tijd krijg je watervergiftiging. Ook wel hyponatremie genoemd. Het gaat dan om een hoeveelheid van meer dan 5 liter water binnen 3 uur. Dit komt nogal eens voor onder zeer extreme omstandigheden. We noemen er hier puntsgewijs enkele:

  • Als het erg warm is heb je de neiging veel te drinken.
  • Sport je veel en zweet je daardoor veel, dan dan is er de verleiding van teveel water drinken aanwezig.
  • Bij gebruik van de partydrugs XTC krijg je een gevoel van dorst. Er is een kans op oververhitting waardoor je gemakkelijk teveel gaat drinken
  • Bij extreme uitdagingen als studenten ontgroening is al eens voorgekomen dat studenten gedwongen werden veel te drinken met fatale afloop.

Hoeveel water hebben we nodig?

Water drinken is dus goed, teveel water drinken niet. Wat heeft een mens aan water nodig op een dag? Dat verschilt nogal per persoon. Gewicht en manier van bewegen is daarbij belangrijk.
Met deze formule kun je uitrekenen hoeveel water je nodig hebt:

(lichaamsgewicht in kilo’s) / 31,5 = dagelijkse hoeveelheid water in liters.

Weeg je bijvoorbeeld 60 kilo, dan deel je dit door 31.5. Je hebt dan 1.9 liter water op een dag nodig.
Hierop zijn wel enkele uitzonderingen.

  • Als je een sport beoefend op een hoge intensiteit, bijvoorbeeld hardlopen, dan is de aanbeveling om één liter water per uur extra te drinken.
  • Eet je weinig fruit en/of groente, dan is de aanbeveling om minstens 2 liter water per dag te drinken
  • Ben je ziek en/of heb je een zwak afweersysteem, drink dan meer water.

Gezond eet en drinkpatroon

Ben jij ook benieuwd hoe jij een gezond eet en drinkpatroon kan integreren in jouw leefstijl? De coaches van BMFITT kunnen jou helpen en adviseren. Maak vandaag een afspraak voor een intake.[/vc_column_text][vc_empty_space][qodef_button type="outline" size="large" text="Gratis intake" target="_self" icon_pack="font_awesome" fa_icon="fa-arrow-right" font_weight="" text_transform="" link="http://firstclassfitness.club/contact/"][/vc_column][/vc_row]

Comments are closed.