Ben jij een ochtend- of een avondmens? Bij het verzetten van de klok in winter- of zomertijd, krijg je daarmee te maken. Komende week wordt de klok weer verzet naar de zomertijd. In deze blog aandacht voor alle voor en nadelen en tips hoe je daar mee om kunt gaan. 

De zomertijd en zijn voor- en nadelen

De zomertijd bestaat als sinds 1977. Tijdens de oliecrisis in dat jaar kwam het idee dat je energie kon besparen als de dag langer zou duren. Dat betekent dat de wintertijd eigenlijk de echte tijd is. Het langer licht zijn bespaarde stroom voor verlichting op de avond. Een langere dag betekent ook langer in de buitenlucht zijn en dat is goed voor de gezondheid. Veel buiten zijn is altijd beter dan binnenzitten. Dat hebben we tijdens de lockdowns al meer dan voldoende gedaan.

Het nadeel van de zomertijd is een uur korter slapen. Dit kan de biologische klok aardig verstoren. Veel mensen hebben last van slaapgebrek. Dat uit zich onder andere in vermoeidheid en minder alert zijn tijdens de dag. In de eerste weken na het verzetten van de klok naar de zomertijd gebeuren er meer ongelukken op de weg. Voldoende redenen om tegen het verzetten van de klok naar de zomertijd te zijn.

De biologische klok van een avond- of ochtendmens

Iedereen heeft een biologische klok. Veel processen in ons lichaam volgen een dagelijks ritme van 24 uur, zo ook het slaap-waakritme. Dit regelt dat je een avond- of een ochtendmens bent. Ben je een avondmens dan leef je op in de avond en hebt dan meer energie dan in de ochtend. Ben je een avondmens dan ga je later naar bed en doe je in de avonduren nog veel zaken. Het opstarten smorgens gaat moeizamer.

Ben je een ochtendmens dan sta je het liefst voor dag en douw op. Je bent altijd goed gemutst ‘s morgens en goed uitgeslapen. ‘S avonds ben je moe en lig je er vroeg in.

De zomertijd is voor de avondmensen niet prettig. De dag begint een uur vroeger en daarom zullen de avondmensen vooral in de ochtend dit gaan merken. Rekening houden met je activiteiten is daarom echt een aanrader.

Sporten en biologische klok

De personal trainers van First Class Fitness komen geregeld clienten tegen die last hebben van hun biologische klok als het om presteren gaat. Zij geven daarom ook altijd het advies om te gaan sporten in de ochtend als je een ochtendmens bent en in de middag of avond als je een avondmens bent. Dat klinkt misschien voor de hand maar het is niet altijd een vanzelfsprekendheid als je je laat leiden door je agenda. Vaak is het een van de redenen dat doelen niet worden gehaald of dat men stopt met sporten.

Bepaal of de zomertijd, jouw tijd is

Zorgt het verzetten van de klok naar de zomertijd er bij jou voor dat je meer moe bent en minder alert? Zorg dan dat je je energiegevende momenten aanpast in de tijden die bij jouw bioritme passen. Ga een uur later of een uur eerder naar bed. Zorg dat je veel buiten bent om meer energie te krijgen van het daglicht en pas je trainingsmomenten aan je bioritme. Wil je hier meer over weten of advies wat het beste bij jou past? Neem dan contact op met onze personal trainers en lifestyle coaches voor een GRATIS intake.

 

“Ja! Ik wil graag een GRATIS intake” 

Comments are closed.