De één heeft er weinig last van de ander voelt het de hele dag. ‘Honger’ en/of ‘eetlust’. Trek hebben om te eten dus. Er aan toegeven is begrijpelijk. Hongergevoel kan heel ongemakkelijk aanvoelen. Soms voel je ook een flauwte. Als je gaat eten gaat het hongergevoel en de flauwte weg. En dat is fijn, maar een goede controle over je hongergevoel bepaalt in sterke mate dat je niet gaat overeten.
Het ontstaan van hongergevoel
Hongergevoel is een complex proces. Wanneer het niveau van glucose (suiker) in het bloed daalt, geeft het lichaam een signaal af dat het ‘honger’ heeft. Dit gebeurt meestal na een periode van eten of wanneer de maag leeg is. Het hoeft namelijk niet altijd zo te zijn dat je lichaam om voeding vraagt. Hongergevoel kan ook onstaaan als je er een verstoring is in het honger- en/of verzadigingshormoon. Er zijn verschillende hormonen betrokken bij het regelen van het hongergevoel. Ghreline, een hormoon dat wordt afgescheiden in de maag, stimuleert het hongergevoel. Leptine, een hormoon dat wordt afgescheiden door vetcellen, geeft een signaal af dat het lichaam vol is. Bij een te hoog vetpercentage kan er een verstoring in deze hormomen plaatsvinden. Dan blijft de honger te lang aanwezig en door het hieraan toegeven word je dus steeds zwaarder.
Slaapgebrek en stress kunnen ook oorzaken zijn van hongergevoel. Je hebt energie tekort en je hebt energie nodig om te kunnen functioneren. Ook verkeerde eetgewoontes kunnen je hongergevoel aanwakkeren Denk bijvoorbeeld aan maaltijden overslaan en ongezonde tussendoortjes met weinig verzadigingswaarde..
Hoe om te gaan met hongergevoel
Hoe kan je het beste omgaan met hongergevoel zodat het niet een dominante factor wordt van gewichtstoename.
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om om te gaan met hongergevoel:
- Maak een planning, plan je maaltijden van tevoren en zorg ervoor dat je gezonde en voedzame maaltijden eet op regelmatige tijden om honger te voorkomen.
- Eet gezonde tussendoortjes: neem een stuk fruit of een handje (gemengde) noten als je trek hebt tussen de maaltijden door.
- Drink water: dorst kan vaak worden verward met honger, dus drink voldoende water om gehydrateerd te blijven.
- Beoefen mindfulness: leer om je lichaam te luisteren en te leren onderscheiden tussen echte honger en emotioneel eten.
- Beweeg: lichaamsbeweging kan helpen om honger te verminderen en helpt bij het reguleren van hormonen die honger beïnvloeden.
- Slaap genoeg: slaaptekort kan leiden tot verhoogde hongerhormonen.
Houd er rekening mee dat iedereen anders is, dus het kan enige tijd duren om te bepalen wat het beste werkt voor jouw lichaam en geest. Overleg eens met onze gewichtsconsulent als je twijfels hebt over je eetpatroon en gezondheid. Het niet toegeven aan hongergevoel kan een manier zijn om zo ook het hongergevoel baas te worden. Intermittend fasting is een manier om dit hiervoor in te zetten. Dat voelt in het begin niet confortabel aan maar je lichaam gaat er aan wennen.
Wil jij ook coaching om beter om te gaan met je hongergevoel? Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op voor gratis intake.