[vc_row enable_grid_lines=""][vc_column][vc_column_text]De trend van steeds groter wordende porties is niet alleen iets van de laatste jaren. Het blijkt dat op het schilderij ‘Het Laatste Avondmaal’ door de eeuwen heen afgebeelde hoeveelheid eten steeds groter werd. Op schilderijen van de afgelopen 400 jaar is de portie van de maaltijd gemiddeld 70% groter dan op schilderijen uit de periode 1000-1300 na Christus.

Bron: Smartsize me. Steenhuis, Poelman en Overtoom.

Ongemerkt zijn de porties dus in de loop van de jaren groter geworden terwijl we eigenlijk steeds minder nodig hebben. We bewegen minder en dat betekent dat we minder energie nodig hebben.

Bewustwording is een goed startpunt

Alles wat je vaker doet automatiseert. Slecht 5% van wat je doet zit in je bewuste gedrag. Dat betekent dus dat 95% onbewust gebeurt. Eten is iets dat je iedere dag meerdere keren doet. Begrijpelijk dat dit snel onder je onderbewuste gedrag valt. Zodra je je broek niet meer dicht krijgt of naar je spiegelbeeld kijkt en ziet dat je zwaarder bent geworden denk je .....oeps.... Onderzoek doen naar je eetgedrag is een start om te ontdekken wat er anders kan. De beste methode om  dit te doen is het invullen van een eetdagboek. Dat is nogal wat werk maar geeft inzicht in soorten en hoeveelheden. Belangrijk is wel dat je alles invult wat je op een dag eet en drinkt. Alleen zo krijg je het beste inzicht.

Hoe vul je het beste je eetdagboek in

Er zijn veel soorten eetdagboeken. First Class Fitness werk met het eetdagboek van Virtuagym. Virtuagym biedt de mogelijkheid om voeding toe te voegen en de coach kan meekijken hoe jij het doet. Start altijd bij het invullen van het eetdagboek met hele dagen. Dus niet bijvoorbeeld alleen het ontbijt of alleen de avondmaaltijd. Om inzicht te krijgen in je eetpatroon is het belangrijk dat je alles van een hele dag invult. ook de tussendoortjes en wat je drinkt. het kan lastig zijn om precies de hoeveelheden te noteren. Probeer dit zo nauwkeurig mogelijk te doen maar staar je er niet op blind. Ook niet op de calorieën. Jouw coach zal vooral kijken naar je eetpatronen om zo tot een goed advies te komen.
Omdat het een hele klus is om alles in te vullen adviseren wij om drie weken, twee doordeweekse dagen en een weekenddag in te vullen en deze dagen te fluctueren. Dat wil zeggen pak iedere week andere dagen en een andere weekend dag.

Ook gezond eten kan je teveel eten

Veel cliënten vertellen ons dat ze gezond eten en daarom niet begrijpen waarom ze niet afvallen. In alles wat je een zit energie in de vorm van calorieën. Ook in gezond eten. Stel je eet iedere dag een salade met twee avocado's. Realiseer je dan dat in een avocado 358 calorieën zit. Dat is best veel. Vervang avocado voor ui en tomaat en je maaltijd wordt een stuk slanker. Zo zien wij ook vaak dat kaas overal aan toegevoegd wordt. Kaas zit vol verzadigd vet en zout. Pas hier dus mee op.

Zo voorkom je overeten

Een goede tip om overeten te voorkomen is om je eetdagboek in te vullen voordat je gaat eten. Dus start met plannen en vul van te voren je eetdagboek in. Je zult zien dat het gemakkelijker wordt om je te houden aan de afgesproken porties.
Zorg ook dat je nooit uit verpakkingen eet. Doe alles wat je eet uitserveren in schaaltjes of op bordjes. Het is bewezen dat je niet gemakkelijk weer een nieuwe portie gaat pakken als je zo omgaat met je eten.
Wil jij aan de slag gaan met jouw portiecontrole? Kom dan langs bij trainen bij First Class Fitness in Delft. De intake is altijd gratis[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row enable_grid_lines=""][vc_column][vc_empty_space][vc_custom_heading text="Ja! Stuur mij alle startinformatie." font_container="tag:h3|text_align:left" use_theme_fonts="yes"][gravityform id="23" title="false" description="false" ajax="false"][/vc_column][/vc_row]

Comments are closed.