[vc_row enable_grid_lines=""][vc_column][vc_column_text]Heb jij dit jaar meegedaan met Dry January of sla je een jaartje over? Een glaasje alcohol drinken is zo ingeburgerd in ons leven. Het is gezellig en lekker. Wat weet jij over de gevolgen van alcohol en wat brengt het jou om te minderen?

Een gezonder lichaam

Er is een tijd lang een hype geweest rondom gezondheid van rode wijn. Een glas zou goed zijn voor je hart en bloedvaten. Dit komt voort uit het idee dat de antioxidanten die aanwezig zijn in wijn positieve effecten hebben op je gezondheid. Dat komt de rode wijndrinkers natuurlijk wel goed uit. Een recent onderzoek spreekt dit gezondheidseffect tegen. De gezondheidsraad raadt aan om weinig tot helemaal niet te drinken. Niet meer dan een glas per keer en dat maximaal 3 keer per week. Het Voedingscentrum heeft hier een duidelijk artikel over.  Hiermee heb je de kleinste kans op ziektes en blijf je het langst gezond.

Alcohol heeft direct een negatieve invloed

Het lichaam neemt alcohol snel op en heeft direct invloed op het lichaam. Het begint met een ontspannen gevoel en een zekere mate van angstreductie. De ademhaling en polsslag versnellen en de bloedvaten in de huid verwijden zich. Dit is te zien aan een rood gezicht. Wanneer alcohol langzaam en bij het eten wordt gedronken, gaat het trager. Via de dunne darm komt alcohol in het bloed. In de maag wordt al een klein gedeelte van de alcohol afgebroken. De alcohol die in het bloed terechtkomt, breekt de lever af.
Alcohol wordt in het lichaam afgebroken tot aceetaldehyde. Deze stof is schadelijk voor de cellen, maar scheidt je snel weer via de urine en uitademingslucht.

Minder alcohol en daardoor meer energie

Als je van een borrel houdt en regelmatig gaat stappen dan weet je wel hoe de volgende ochtend start. Je lichaam heeft nog lang niet alle alcohol verbrand en je nachtrust was alles behalve goed. Het katergevoel zorgt dat je minder energie hebt en daardoor ook minder productief bent. Dan kan soms wel twee dagen aanhouden. Hierdoor heb je een kortere productieve week. Door te stoppen met drinken tellen ineens alle dagen van de week weer helemaal mee: op tijd opstaan, vol energie en klaar om actief te zijn. Hierdoor kun je ook vaker en effectiever trainen.

Alcohol en sporten

Past af en toe alcohol drinken wel bij jou en kies je hiervoor? Om de negatieve effecten van alcohol en sporten tegen te gaan kan je het beste je drinken en sport momenten goed plannen. Een optie is om je kater te ‘plannen’, waarbij je zorgt dat je de volgende dag niet hoeft te trainen of werken. Dan hoeven je trainingen of het werk er ook niet zo zeer onder te lijden!

Je slaapt beter

Misschien lijkt het of je beter slaapt na een borrel, maar de kwaliteit van je slaap is minder. Hoewel de wetenschap nog niet alles heeft ontrafeld over slaap, lijkt onderzoek aan te geven dat je minder uitgerust wakker wordt. Misschien herken je dit gevoel wel; na een alcoholrijk avondje val je als een blok in slaap. Dit is echter geen kwalitatieve slaap maar meer een coma. De rem-slaap om te verwerken en de diepe-slaap om te herstellen worden overgeslagen. Hierdoor word je doodmoe wakker.

Bespaar geld door minder te drinken

Spaar je voor een nieuw paar (sport)schoenen of wil je graag een vakantie plannen? Tijdens een avondje uit kan er ongemerkt een hoop geld doorheen vliegen. Een wijntje kost al gauw €4,00, waarbij je al snel 100 euro aan alcohol per maand uitgeeft. Waarschijnlijk bespaar je een flink bedrag als je alcohol laat staan. Dit kun je mooi besteden aan andere leuke dingen.

Slanker met 0.0% wijn en bier

Minder alcohol drinken is ook heel goed voor de lijn. Tegenwoordig zijn er steeds meer kwalitatief goede 0% dranken te verkrijgen. Hierdoor kan je toch genieten, krijg je minder kilocalorieën binnen en voel je ‘s morgens een stuk fitter. Wie wil dat nou niet.
In alcohol zit per gram 7 kcal. Dat telt aardig op als je drie glazen bier of wijn drinkt

Wil jij geen of minder alcohol gaan drinken? Het BMFITT team kan je daarbij helpen. Wil je meer informatie? Stap eens binnen voor een gratis intake.[/vc_column_text][vc_empty_space][qodef_button type="outline" size="large" text="Gratis intake" target="_self" icon_pack="font_awesome" fa_icon="fa-arrow-right" font_weight="" text_transform="" link="http://firstclassfitness.club/contact/"][/vc_column][/vc_row]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>