[vc_row enable_grid_lines=""][vc_column][vc_column_text]

Huidhonger en honger in samen eten

Het zijn bijzondere tijden. Tijden waarin normale zaken niet meer normaal zijn. Zoals elkaar knuffelen (huidhonger) en eten met je familie tijden de feestdagen (honger in samen eten). Natuurlijke vanzelfsprekende behoeften zijn niet meer vanzelfsprekend. Als iets niet mag kan het verlangen ernaar toenemen. Verlangen bijvoorbeeld naar behoefte om samen te eten kan dan in plaats van voeden, vullen worden. Daarmee bedoelen wij dat je je verkeerde keuzes in voeding gaat maken om toch een voldaan gevoel te krijgen. Hoe voorkom je dat honger niet vullen wordt?

Betekenis van huidhonger

Honger betekent letterlijk behoefte aan voedsel. Je kan het woord honger ook gebruiken voor erge behoefte aan een ander sterk verlangen. Bijvoorbeeld de honger naar lichamelijk contact. Zo is ook het woord huidhonger ontstaan. Ernstige behoefte aan iets wat er niet meer is, namelijk knuffelen van een geliefde. Door elkaar te treffen met inachtneming van de 1,5 meter, zie je elkaar wel en maak je wel contact maar blijft de behoefte om elkaar aan te raken onvervuld. Huidhonger dus. Een mooie oplossing is meer met elkaar in gesprek gaan. Een voorbeeld is elkaar bewust meer treffen online, zodat je elkaar wel ziet en elkaar hoort. Dat geeft meer contact. Dus niet wachten tot de feestdagen maar vanavond al een afspraak maken om elkaar via bijvoorbeeld Teams of Zoom te treffen. Samen een spel spelen of gewoon herinneringen naar boven halen.

Samen eten is surrogaatoplossing voor huidhonger

Het ligt in de oorsprong van de mens om samen te eten. Dat komt omdat mensen van oorsprong afhankelijk waren van elkaars krachten om gevarieerd eten op tafel te krijgen. Daarom vinden wij het nog erg fijn om samen te eten. Maak daar nu een blijvende gewoonte van. Start met je gezin om vaker als het kan dagelijks samen te eten. Heb je geen gezin, organiseer dan met vrienden of familie wekelijks of als het kan meerdere keren per week een gezamenlijk eetmoment.

Van de nood een deugd maken

Zoals je van ons gewend bent gaan we tekortkomingen als wat niet mag,  ombuigen in wat wel kan en wat je als positief gedrag kunt inzetten. De feestdagen zijn altijd dagen om elkaar te ontmoeten. Samen te eten met familie, vrienden, collega's. Een goed aspect om aandacht aan te geven is niet het vullen hierin voorop te zetten maar het voeden.

Van vullen naar voeden

Zo komt alles samen. Vullen is een belangrijk negatief aspect hoe etentjes tijden de feestdagen worden bereid. Als het maar vooral lekker en veel is. Overdaad ligt dan op de loer. Ben je van plan om meerdere etentjes te gaan verspreiden met minder mensen? Dan is het de aandacht waard om naar je keuzes te kijken wat je op tafel gaat zetten. Mooie kleine gezonde voedzame gerechtjes geven minder kcal en een boost aan je gezondheid. Hier enkele tips om dat voor elkaar te krijgen:

  • Zorg dat alle gerechten groente bevatten
  • Zorg voor kleine porties, gebruik hiervoor kleine bordjes
  • Gebruik klein bestek
  • Gebruik bij bereiding geen verzadigd vet
  • Gebruik zo min mogelijk vette sauzen bij de gerechten
  • Plan geruime tijd in voor het eten
  • Zorg dat je onderwerpen hebt om over te praten tijdens het eten. Stel elkaar bijvoorbeeld de wie, wat, waar, hoe vragen
  • Zorg dat je gerechten voldoende vezels bevatten. Lees ook onze blog over vezels. 

Hulp voor variatie

Het voedingscentrum biedt op zijn website mooie gezonde recepten om te variëren. Kijk hier eens rond en maak de blits bij jouw eetavondjes. Ook de gewichtsconsulenten van First Class Fitness kunnen adviseren om jouw vullen meer om te gaan zetten naar voeden. Maak vandaag nog een afspraak voor een gratis intake.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row enable_grid_lines=""][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row enable_grid_lines=""][vc_column][qodef_button type="outline" size="large" text="Gratis Intake" target="_self" icon_pack="font_awesome" fa_icon="fa-arrow-right" font_weight="" text_transform="" link="http://firstclassfitness.club/contact/"][/vc_column][/vc_row]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>