[vc_row enable_grid_lines=""][vc_column][vc_column_text]Vakantiestress is een goed onderwerp in vakantietijd. Want waar denk je aan als je op vakantie gaat. Ontspannen natuurlijk. Maar doen we dat eigenlijk wel goed?

 

Ziek tijdens vakantie door vakantiestress

Onze Personal trainer heeft zojuist een training gegeven aan een cliënt. Deze cliënt heeft veel last van stress en kan absoluut geen nee zeggen dat resulteert in het werkweken van meer dan 80 uur werken. Hij ziet dit zelf als verantwoording dragen maar er zit natuurlijk veel meer achter. Hij vertelde vanmorgen dat hij zondag vertrekt op vakantie naar een Zuid-Europees land. “Ik word dan altijd ziek de eerst week” meldt hij.
Hij is altijd ziek op vakantie en nooit tijdens zijn werk. Het zogenaamde ‘omgekeerde Kortjakje syndroom’ wordt dit ook wel genoemd.

 

40 graden koorts

En niet zomaar ziek. Een griepje of een flauwte, maar soms is er zelfs sprake van een ziekenhuisopname omdat hij meer dan 40 graden koorts had. Zijn lichaam protesteert en wil iets zeggen maar wat?
Dagelijks staat zijn lichaam op de automatische piloot van doorgaan en nog eens doorgaan. Het belangrijk gevonden worden en nooit geen nee zeggen. Een verandering van omgeving en ritme kan dan een shock betekenen en een uiting van stress geven.
Het kan ook zijn dat bepaalde mensen lichamelijk moeite hebben met de overgang van werk naar vrije tijd. Bij sommige mannen en vrouwen met een drukke baan blijft de adrenalineproductie tijdens rust hoog, waardoor ze als het ware veel loze energie produceren en het lichaam kwetsbaar wordt. Bij anderen daalt de productie van stresshormonen juist veel te snel tijdens de omschakeling van werk naar rust. Ook dat kan het lichaam behoorlijk uit balans brengen. Een zekere mate van stress heeft een gunstig effect op het afweersysteem. Het kan dus zijn dat de weerstand tegen ziekte daalt bij het wegvallen van stress.

 

Ontspannen moet je leren

Belangrijk is natuurlijk loslaten van je werk als je op vakantie bent. Dit kun je doen door lange wandelingen maken, fietsen etc. Neem ook regelmatig een power nap om uit te rusten. Vermijd alcohol en drugs en neem niet je telefoon op als er gebeld wordt vanuit je werk.
De week voordat je op vakantie gaat alvast wennen aan een ander ritme is ook een aanrader. Het is zoveel gezelliger voor je gezin en voor jezelf als je niet ziek bent maar volledig deelneemt aan het vakantieritme.

 

Blijf bewegen

Wij adviseren natuurlijk ook om altijd te blijven bewegen op vakantie. Vraag gerust om een trainingsschema zodat je lekker aan de slag blijft wat de vakantiestress enorm zal verminderen.

Meer weten? Maak geheel vrijblijvend een afspraak met met ons hoe ook jij je vakantie zonder stress kunt gaan ervaren![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>