waterfles

Er kan zeker gesproken worden van een hype als het gaat om waterflessen. In de afgelopen jaren zijn herbruikbare waterflessen enorm populair geworden en zijn ze uitgegroeid tot een trendy accessoire.

De hoeveelheid water die we nodig hebben

Die waterfles is fijn om bij je hebben als je bijvoorbeeld sport en dorst ervaart, maar wanneer is genoeg genoeg.

Volgens het Voedingscentrum is het voor volwassenen (18 jaar en ouder) aanbevolen om 1,5 tot 2 liter vocht per dag te drinken. Dit omvat water, thee, koffie en andere dranken. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, hebben mogelijk meer vocht nodig.

Het is belangrijk om voldoende te drinken, omdat water essentieel is voor veel lichaamsfuncties. Water helpt bij het reguleren van de lichaamstemperatuur, het transporteren van voedingsstoffen en afvalstoffen, en het smeren van gewrichten. Uitdroging kan leiden tot hoofdpijn, vermoeidheid, verstopping en andere gezondheidsproblemen.

Hoewel water de beste keuze is om je te hydrateren, kun je ook andere dranken drinken, zoals thee en koffie. Houd er echter rekening mee dat cafeïnehoudende dranken licht vochtafdrijvend zijn, dus je moet voor elke kop koffie of thee die je drinkt een extra glas water drinken om uitdroging te voorkomen.

Kan je ook teveel water drinken?

Het is zeker mogelijk om te veel water te drinken op een dag, zelfs als je thee, koffie en water uit andere bronnen meerekent. Te veel water drinken kan leiden tot een aandoening die hyponatriëmie wordt genoemd.

Symptomen van hyponatriëmie:

 • Misselijkheid en braken
 • Diarree
 • Hoofdpijn
 • Verwarring
 • Spierzwakte en krampen
 • In ernstige gevallen: epileptische aanvallen, coma en zelfs de dood

Hoe ontstaat hyponatriëmie door te veel water drinken?

Normaal gesproken reguleert je lichaam de hoeveelheid water en natrium in je bloed nauwkeurig. Als je te veel water drinkt, kan het natriumgehalte in je bloed te laag worden. Dit komt omdat water de cellen in je lichaam kan binnendringen, waardoor ze opzwellen. De gezwollen cellen kunnen dan natrium uit je bloed halen, waardoor het natriumgehalte te laag wordt.

De hoeveelheid water die te veel is, kan per persoon verschillen. Het is echter over het algemeen niet aan te raden om meer dan 3,7 liter water per dag te drinken.

Hoe weet je of je voldoende water drinkt?

De hoeveelheid vocht die je per dag moet drinken hangt af van verschillende factoren, zoals je leeftijd, geslacht, activiteitsniveau, het klimaat waarin je leeft en je gezondheidstoestand.

Naast water tellen ook andere dranken, zoals thee en koffie, mee bij je dagelijkse vochtinname. Echter, cafeïnehoudende dranken zoals koffie en thee, werken licht vochtafdrijvend. Dit betekent dat je lichaam meer vocht verliest door te plassen als je deze dranken drinkt. Om dit effect te compenseren, is het aan te raden om voor elke kop koffie of thee die je drinkt, een extra glas water te drinken.

Signalen van uitdroging:

Het is belangrijk om te letten op signalen van uitdroging, zoals:

 • Dorst
 • Donkergele urine
 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid
 • Droge mond en keel
 • Verminderde urineproductie
 • Verstopping
 • Duizeligheid of licht in het hoofd

Als je last hebt van deze symptomen, is het belangrijk om meer te drinken. Je kunt ook contact opnemen met je arts voor meer advies.

Streven naar balans

Net als met zoveel dingen in het leven is streven naar balans de beste richtlijn voor de inname van water. Laat je niet gek maken door influencers op bijvoorbeeld Instagram die preken dat iedereen te weinig water drinkt. De trendy waterfles is een prima fashion statement en handig als je in de sportschool dorst krijgt, maar ook voor water geldt; drink met mate.

 

Comments are closed.