Het was weer in het nieuws afgelopen weken. Is het verstandig om voedingssupplementen te nemen als je gezond bent? Dat je geen (dure) voedingssupplementen hoeft te slikken als je gezond bent is waar. Je wordt er namelijk niet nóg gezonder van. Sterker nog, veel voedingssupplementen slikken kan gevaarlijke bijwerkingen geven. Er zijn speciale groepen waar een advies geld voor suppletie. Dat gaan we in deze blog toelichten.
Measuring a vitamin deficiency
On various websites of orthomolecular nutritional advisors and health gurus, among others, you often see a range of tests to measure your vitamin deficiencies. Some do this with a simple questionnaire, others with an EMB blood test or a device. All these types of measuring systems are not reliable and belong to the quackery department. These measurements always show deficiencies in their results, followed by very expensive nutritional supplement advice. So a revenue model. A good measuring method is to have a blood test taken by your doctor or directly at the hospital laboratory. Radar has one here stuk over geschreven naar aanleiding van een onderzoek over bloedtesten.
Do you need extra vitamins?
Met gezonde en gevarieerde voeding is het mogelijk om al de benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Daarom hoef je als je voldoende, gezond en gevarieerd eet met de Schijf van Vijf niet bang te zijn voor een tekort aan vitamines, mineralen of vetzuren. Bovendien leveren voedingsmiddelen ook nog een heleboel andere voedingsstoffen. Er is voor de meeste mensen geen goede reden om extra vitamines en mineralen te gebruiken. Het levert geen extra gezondheidsvoordeel op.
The danger of too many vitamins
Langere tijd teveel vitamines en mineralen innemen kunnen schadelijke gevolgen hebben. Voor vitamine C, bètacaroteen, ijzer, fosfor, kalium en mangaan zijn er aanwijzingen dat bepaalde hoeveelheden mogelijk ongewenste bijeffecten veroorzaken. Daarbij moet je bijvoorbeeld denken aan darmklachten bij meer dan 2 gram vitamine C. Maar voor deze vitamines en mineralen zijn geen aanvaardbare bovengrenzen vastgesteld. Vitamine B6 in suppletie is al een aantal jaren aan banden gelegd. Een teveel aan vitamine B6 kan namelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. Het is al langer bekend dat hoge doseringen vitamine B6 kunnen leiden tot zenuwschade. De klachten zijn vooral een doof gevoel, tintelingen of pijn in handen en voeten.
When is vitamin supplementation desirable?
Er zijn verschillende groepen waarbij wel extra vitaminesuppletieadvies geldt. Hieronder zie je een overzicht.
1. Baby’s’; tot 3 maanden die borstvoeding krijgen of minder dan 500 ml kunstvoeding – 150 microgram Vitamine K
2. Kinderen; 0 t/m 3 jaar – 10 microgram Vitamine D
3. Meisjes en vrouwen;
- van 4 t/m 49 jaar met donkere (getinte) huidskleur of niet veel in de zon komen of huid bedekken – 10 microgram Vitamine D
- from 50 to 69 years – 10 micrograms of Vitamin D
- from 70 years and older – 20 micrograms of Vitamin D
- women who want to become pregnant and the first 10 weeks of pregnancy – 400 micrograms of Folic acid
- pregnant women – 10 micrograms of Vitamin D
4. Boys and men;
- from 4 to 69 years old with a dark (tinted) skin color who do not spend much time in the sun or cover their skin -10 micrograms of Vitamin D
- from 70 years and older – 10 micrograms of Vitamin D
5. Vegans; until the RDA is reached – Vitamin B12 (this can also be done with foods with added Vitamin B12)
If you exercise often, do you need extra supplements?
De meeste sporters zijn niet gebaat bij extra voedingssupplementen zoals vitamines en mineralen. Ook speciale sportvoedingsproducten zoals eiwit-shakes zijn meestal niet nodig. Verder kan het gebruik van bepaalde pre- en post workout supplementen schadelijk zijn. De meeste sporters hebben er meer baat bij om hun voedingspatroon te verbeteren, door te eten volgens de Schijf van Vijf.
Als je eet volgens de Schijf van Vijf, krijg je voldoende voedingsstoffen en energie binnen voor een goede sportprestatie. Van de meeste voedingssupplementen is bovendien niet bewezen dat ze positieve effecten hebben voor sporters. Ook kunnen supplementen gevaarlijke of verboden middelen bevatten.
In aanvulling op een gezond voedingspatroon kunnen enkele supplementen een positief effect hebben op de sportprestatie of herstel na inspanning. De sportsupplementen cafeïne en creatine(monohydraat) kunnen helpen nét nog wat meer uit de sportprestatie te halen.
Onder sporters zijn ook supplementen als bietensap, magnesium, beta-alanine of natriumbicarbonaat populair. Over het effect van deze supplementen is in de wetenschap nog geen consensus. Er is dus nog discussie over. Ook hebben sommige supplementen bijwerkingen die er voor zorgen dat de meeste sporters ze links laten liggen.
What now?
Alle Personal Trainers en Lifestylecoaches van First Class Fitness hebben ook een achtergrond in voedingspecialist . Zij kunnen jou goed adviseren hoe het zit met gezonde voeding en suppletie. Wij dagen jou uit om een gratis intake te plannen met een van hen, voor een persoonlijk trainings- en voedingsadvies.