Het was weer in het nieuws afgelopen weken. Is het verstandig om voedingssupplementen te nemen als je gezond bent?  Dat je geen (dure) voedingssupplementen hoeft te slikken als je gezond bent is waar. Je wordt er namelijk niet nóg gezonder van. Sterker nog, veel voedingssupplementen slikken kan gevaarlijke bijwerkingen geven. Er zijn speciale groepen waar een advies geld voor suppletie. Dat gaan we in deze blog toelichten.

Het meten van een vitaminetekort

Op diverse websites van onder andere orthomoluculaire voedingsadviseurs en gezondheidsguru’s zie je vaak een aanbod van testen voorbij komen om je tekorten van vitamines te meten. Sommigen doen dit met een eenvoudige vragenlijst, anderen met een EMB-bloedtest of een apparaat. Al dit soort meetsystemen zijn niet betrouwbaar en horen bij de kwakzalverij-afdeling. Deze metingen geven in hun uitslag altijd tekorten met als opvolging een zeer kostbaar voedingssupplementen advies. Een verdienmodel dus. Wat wel een goede meetmethode is, is een bloedtest laten afnemen door je huisarts of rechtstreeks bij het ziekenhuislaberatorium. Radar heeft hier een stuk over geschreven naar aanleiding van een onderzoek over bloedtesten.

Heb je extra vitamines nodig?

Met gezonde en gevarieerde voeding is het mogelijk om al de benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Daarom hoef je als je voldoende, gezond en gevarieerd eet met de Schijf van Vijf niet bang te zijn voor een tekort aan vitamines, mineralen of vetzuren. Bovendien leveren voedingsmiddelen ook nog een heleboel andere voedingsstoffen. Er is voor de meeste mensen geen goede reden om extra vitamines en mineralen te gebruiken. Het levert geen extra gezondheidsvoordeel op.

Het gevaar van teveel vitamines

Langere tijd teveel vitamines en mineralen innemen kunnen schadelijke gevolgen hebben. Voor vitamine C, bètacaroteen, ijzer, fosfor, kalium en mangaan zijn er aanwijzingen dat bepaalde hoeveelheden mogelijk ongewenste bijeffecten veroorzaken. Daarbij moet je bijvoorbeeld denken aan darmklachten bij meer dan 2 gram vitamine C. Maar voor deze vitamines en mineralen zijn geen aanvaardbare bovengrenzen vastgesteld. Vitamine B6 in suppletie is al een aantal jaren aan banden gelegd. Een teveel aan vitamine B6 kan namelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. Het is al langer bekend dat hoge doseringen vitamine B6 kunnen leiden tot zenuwschade. De klachten zijn vooral een doof gevoel, tintelingen of pijn in handen en voeten.

Wanneer is vitaminesuppletie gewenst?

Er zijn verschillende groepen waarbij wel extra vitaminesuppletieadvies geldt. Hieronder zie je een overzicht.

1. Baby’s’;  tot 3 maanden die borstvoeding krijgen of minder dan 500 ml kunstvoeding – 150 microgram Vitamine K

2. Kinderen; 0 t/m 3 jaar – 10 microgram Vitamine D

3. Meisjes en vrouwen;

  • van 4 t/m 49 jaar met donkere (getinte) huidskleur of niet veel in de zon komen of huid bedekken  – 10 microgram Vitamine D
  • van 50 t/m 69 jaar – 10 microgram Vitamine D
  • van 70 jaar en ouder – 20 microgram Vitamine D
  • vrouwen die zwanger willen worden en de eerste 10 weken van de zwangerschap – 400 microgram Foliumzuur
  • zwangere vrouwen – 10 microgram Vitamine D

4. Jongens en mannen;

  • van 4 t/m 69 jaar met een donkeren (getinte) huidskleur niet veel in de zon komen of huid bedekken -10 microgram Vitamine D
  • van 70 jaar en ouder – 10 microgram Vitamine D

5. Veganisten; tot de ADH is bereikt – Vitamine B12 ( dit kan ook met voedingsmiddelen met toegevoegde Vitamine B12)

Als je vaak sport, heb je dan extra supplementen nodig?

De meeste sporters zijn niet gebaat bij extra voedingssupplementen zoals vitamines en mineralen. Ook speciale sportvoedingsproducten zoals eiwit-shakes zijn meestal niet nodig. Verder kan het gebruik van bepaalde pre- en post workout supplementen schadelijk zijn. De meeste sporters hebben er meer baat bij om hun voedingspatroon te verbeteren, door te eten volgens de Schijf van Vijf.

Als je eet volgens de Schijf van Vijf, krijg je voldoende voedingsstoffen en energie binnen voor een goede sportprestatie. Van de meeste voedingssupplementen is bovendien niet bewezen dat ze positieve effecten hebben voor sporters. Ook kunnen supplementen gevaarlijke of verboden middelen bevatten.

In aanvulling op een gezond voedingspatroon kunnen enkele supplementen een positief effect hebben op de sportprestatie of herstel na inspanning. De sportsupplementen cafeïne en creatine(monohydraat) kunnen helpen nét nog wat meer uit de sportprestatie te halen.

Onder sporters zijn ook supplementen als bietensap, magnesium, beta-alanine of natriumbicarbonaat populair. Over het effect van deze supplementen is in de wetenschap nog geen consensus. Er is dus nog discussie over. Ook hebben sommige supplementen bijwerkingen die er voor zorgen dat de meeste sporters ze links laten liggen.

Hoe nu verder?

Alle Personal Trainers en Lifestylecoaches van First Class Fitness hebben ook een achtergrond in voedingspecialist . Zij kunnen jou goed adviseren hoe het zit met gezonde voeding en suppletie. Wij dagen jou uit om een gratis intake te plannen met een van hen, voor een persoonlijk trainings- en voedingsadvies.

Comments are closed.