goed bewegen

Een personal trainer van First Class Fitness aan het woord

Als personal trainer sta ik dagelijks voor de uitdaging om mijn cliënten te helpen bij het bereiken van hun fitnessdoelen. Een veelvoorkomende fout die ik vaak zie, is dat mensen te snel willen gaan en meteen zware gewichten oppakken of intensieve oefeningen doen zonder eerst goed te bewegen. In deze blog gaan we dieper in op het belang van goed bewegen voordat je meer gaat bewegen. Ik deel tips en voorbeeldoefeningen die je helpen om een solide basis te leggen voor een effectieve en veilige trainingsroutine.

Waarom is goed bewegen belangrijk?

Voordat we duiken in de tips en oefeningen, is het essentieel om te begrijpen waarom goed bewegen zo cruciaal is. Correcte bewegingspatronen verminderen het risico op blessures, verbeteren de stabiliteit en zorgen ervoor dat je het maximale uit elke oefening haalt. Het is als het leggen van een stevig fundament voordat je een huis bouwt.

Tip 1: Begin met mobiliteitsoefeningen

Voordat je jezelf blootstelt aan intensieve trainingen, is het belangrijk om je lichaam voor te bereiden door middel van mobiliteitsoefeningen. Deze oefeningen verbeteren de flexibiliteit en zorgen ervoor dat je gewrichten goed kunnen bewegen. Voorbeelden van mobiliteitsoefeningen zijn:

a. Armcirkels:
Sta rechtop en breng je armen zijwaarts omhoog, maak kleine cirkelvormige bewegingen met je armen. Herhaal dit 10 keer en verander dan van richting.

b. Heuprotaties:
Sta met je voeten op schouderbreedte uit elkaar, draai je heupen in cirkelvormige bewegingen. Doe dit eerst 10 keer naar rechts en vervolgens 10 keer naar links.

Tip 2: Werk aan je houding

Een goede houding is de sleutel tot effectief bewegen. Of je nu traint in de sportschool of gewoon je dagelijkse activiteiten uitvoert, let op je houding. Een juiste houding helpt bij het voorkomen van rugpijn en andere ongemakken. Enkele tips voor een goede houding zijn:

a. Houd je rug recht:
Of je nu staat, zit of bukt, zorg ervoor dat je rug in een neutrale positie blijft. Vermijd het overdreven hol of bol maken van je rug.

b. Houd je schouders ontspannen:
Til je schouders niet onnodig op. Laat ze ontspannen hangen, zelfs tijdens intensieve oefeningen.

Tip 3: Voorkom progressieve overbelasting

In plaats van direct met zware gewichten te beginnen, is het verstandig om te starten met lichtere belasting en dit geleidelijk te verhogen. Progressieve overbelasting helpt je lichaam om zich aan te passen aan de toegenomen belasting, waardoor je sterker wordt zonder het risico op blessures te vergroten.

Voorbeeldoefening – Bodyweight Squats:
Begin met squats zonder extra gewicht. Zorg ervoor dat je de juiste vorm behoudt door je knieën niet voorbij je tenen te laten gaan. Als dit gemakkelijk wordt, voeg dan geleidelijk gewicht toe.

Tip 4: Luister naar je lichaam

Een van de belangrijkste aspecten van goed bewegen is luisteren naar je lichaam. Als je pijn voelt of ongemak ervaart, is het belangrijk om te stoppen en te evalueren wat er mis kan zijn. Negeer nooit signalen van je lichaam, want dit kan leiden tot ernstige blessures.

Conclusie:

Als personal trainer ben ik ervan overtuigd dat het leggen van een stevig fundament door goed te bewegen de sleutel is tot een succesvolle en duurzame fitnessroutine. Mobiliteitsoefeningen, aandacht voor houding, progressieve overbelasting en het luisteren naar je lichaam zijn essentiële elementen die je zullen helpen om blessurevrij en effectief te trainen. Neem de tijd om jezelf goed voor te bereiden, en je zult de vruchten plukken van een gezond en sterk lichaam. Onthoud, beweeg eerst goed voordat je meer gaat bewegen!

Hoe nu verder?

Wil jij resultaat halen en daarom eerst leren wat goed bewegen is? Maak dan een afspraak voor een proeftraining met een  van onze personal trainer.

Comments are closed.