[vc_row enable_grid_lines=""][vc_column][vc_column_text]Het is en blijft een hardnekkig misverstand dat buikspieroefeningen zorgen voor het krijgen van een felbegeerde sixpack. Een sixpack is de zichtbaar gespierde buik genaamd de rectus abdominis. Het is goed om te weten is dat er veel meer spieren in je romp zit dan alleen deze rectus abdominis. In deze blog gaan we je meer vertellen waarom alleen je buikspieren trainen niet het effect zal opleveren wat je ervan verwacht. Sterker nog het is zelfs veel blessuregevoeliger.
Wat gaat er verkeerd met de meeste buikspieroefeningen
De meeste buikspieroefeningen zijn blessuregevoelig. Denk hierbij aan de crunches en Russian Twist. Je legt bij deze oefeningen een hoge druk op je ruggenwervel omdat ze gepaard gaan met alleen een buiging in de rug. Met deze oefeningen train je ook niet je buikpieren maar je heupbuigers. Dat zijn spieren die je liever niet traint. Deze zijn namelijk bij de meeste mensen al heel sterk en vaak verkort en gespannen. Met de traditionele crunch lok je heup-, lies-, en rugklachten uit. Als je deze trainingen dan ook nog doet met een draaibeweging op het einde, dan zal je rug het binnen de kortste keren laten afweten. Stop dus met heupbuigingen onder belasting.
Hoe veilig te trainen zonder rugbelasting
Vaak wordt er bij buikspieroefeningen gezegd dat je je onderrug in de grond moet duwen. Het bol maken van je rug op deze manier is een onnatuurlijke houding en daarom ook slecht. Een goed voorbeeld is de klassieke situps waarbij je je voeten vastzet achter bijvoorbeeld een rek of bank en van lig naar zit komt. Bij deze oefening wordt je rug sterk gebogen. Door de toenemende druk van je tussenwervelschijven creëer je bekkeninstabiliteit. We zitten vaak de hele dag in een bolle rug waardoor je banden van de rug erg gevoelig zijn. Het trainen met een bolle rus is daarom echt af te raden. Beter is om een lichte holling in je rug te handhaven tijdens je buikspieroefeningen. Dat kan bij de juiste instructie en gebruik van hulpmiddelen als een fitnessbal of BodyBow. Beide middelen ondersteunen de holling van je onderrug. Functioneel trainen van je buikspieren is het veiligst. Dat wil zeggen dat je de oefeningen doet in bewegingen die in het dagelijks leven voorkomen. Denk hierbij aan tillen, duwen, trekken en dragen. Door zo op een semistatische manier te bewegen, in een verlengde positie train je veilig en onder het rompstijfheid-principe. De vorm van je wervelkolom blijft bij alle bewegingen op een natuurlijke manier belast.
Een sixpack krijgen met rompstijfheid
Het woord rompstijfheid zegt al dat de romp hetgeen is wat je traint. De buik is slechts een klein gedeelte van je romp. Het is begrijpelijk dat je denkt dat dat wat je ziet ook hetgeen is dat je moet trainen. Niets is minder waar. Door alle rompspieren te trainen, train je een sterke rug en ook een goede sixpack. Een goede uitleg van rompstijfheid is dat je je ruggengraat ziet als een tentstok. Deze tentstok kan niet rechtop blijven staan als er geen scheerlijnen zijn. Je romp(spieren) staan symbool voor deze scheerlijnen. Deze zogenaamde scheerlijnen moeten sterk en stijf staan, anders valt de tentstok om. Je kunt meer kracht genereren door te trainen met een stijve romp. Bovendien train je zo blessurevrijer en bescherm je je ruggenwervel. De trainers van First Class Fitness trainen volgens het rompstijfheid-principe. Veilig en efficient.
Wil jij gaan voor een sixpack zonder je rug te belasten? Kom dan trainen bij First Class Fitness in Delft. De intake is altijd gratis[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row enable_grid_lines=""][vc_column][vc_empty_space][vc_custom_heading text="Ja! Stuur mij alle startinformatie." font_container="tag:h3|text_align:left" use_theme_fonts="yes"][gravityform id="23" title="false" description="false" ajax="false"][/vc_column][/vc_row]